5 Tips tegen slechte adem van je kat

Heeft je kat een slechte adem? Stinkt hij of zij enorm uit zijn of haar bek? Geen paniek, er zijn zeker oplossingen voor dit probleem. Ontdek hier 5 gouden tips om de adem van je kat fris en gezond te houden.


Tip 1, droog voer

Als je kat enorm uit z’n bek stinkt kan dit komen door teveel natvoer. In natvoer zitten over het algemeen namelijk meer suikers dan in droog voer zoals brokken. Deze suikers hechten zich makkelijk aan de tanden van je kat en werken tandplakvorming in de hand. Net als bij mensen vinden bacteriën tandplak erg lekker en komen hier dus in grote getalen op af. Gevolg: slechte adem.

Geef je kat dus meer brokken, of verminder het aantal keer dat je natvoer geeft.
Je kat gaat dit in het begin misschien niet leuk vinden aangezien natvoer natuurlijk veel lekkerder is, maar het is echt beter voor de gezondheid van het gebit van je kat.

Tip 2, voldoende en vers water

Water is van levensbelang voor je kat, zeker als je veel droogvoer geeft. Zorg dat er altijd voldoende en vooral vers water staat. Water zorgt ook voor een goede spoeling van de bek van je kat, dit zal dus ook de slechte adem verminderen. Meerdere bakjes water op diverse plekken is ideaal, zo kan je kat altijd in alle rust lekker drinken.

Vooral direct na het eten zal je kat lekker vers water op prijs stellen. Niets is lekkerder dan een koud glas water om de maaltijd mee weg te spoelen toch? Doen wij ook, dus waarom zouden katten dat niet willen doen?
Bijkomend voordeel is dat de geur van het kattenvoer ook gelijk mee wordt weggespoeld, dus minder slechte adem!

Tip 3, tandreinigende voeding

Voor alle kwaaltjes is er tegenwoordig speciaal voer ontwikkeld, zo ook voor slechte adem. Diverse merken hebben voer speciaal tegen slechte adem, dus probeer er een aantal om te zien welke je kat het lekkerste vind. De bekendste merken die de meeste katten op prijs stellen zijn Hill’s en Royal Canin, maar probeer vooral van alles uit! Elke kat heeft zo zijn eigen wensen als het op eten aankomt, dus probeer wat verschillende soorten.

Klik hier om de diverse opties in tandreinigende voeding te zien

Tip 4, kauwsnoepjes

Snoepjes tegen slechte adem van je kat? Ja zeker, ze bestaan en ze helpen echt! De gebitsverzorgende snoepjes bestaan niet zoals onze snoepjes uit suiker met een smaakje, maar zijn eigenlijk gewoon kattenbrokken met extra smaak en toegevoegde enzymen.

Het gaat bij de gebitsverzorgende snoepjes dus vooral om de toegevoegde enzymen, let dus op bij het kopen hiervan of deze er wel in zitten. Normale kattensnoepjes bevatten deze meestal niet, dus deze hebben geen zin. Sterker nog, sommige goedkope kattensnoepjes zitten vol met suiker..
Kies dus voor goede gebitsverzorgende snoepjes, zoals één van deze.

Tip 5, mondwater

Mondwater voor een kat? Moet niet gekker worden..
Klopt, maar het bestaat en het werkt ook nog! Er bestaat speciale katten- of dierenmondwater, die meestal wordt toegevoegd aan het drinkwater van je kat. Dus wees niet bang, het is niet zo dat je je kat in een houdgreep moet pakken om de bek te spoelen.

Wil je het proberen? Klik hier voor meer informatie.

Kattenmondwater is wel een beetje een speciaal geval. De meeste katten gaan dit denk ik niet zo lekker vinden. Zelf heb ik het geprobeerd met wisselen succes. Het is echt een mondwater dus het ruikt ook een tikkeltje naar normaal mondwater, wat niet elke kat kan waarderen. Het is dus een gok of je kat het zal accepteren. Als je het probeert, zet dan altijd ook een normaal bakje water neer voor het geval dat je kat het mondwater niet lekker vind. Je wilt niet dat je kat uitdroogt, hij moet wel kunnen drinken, dus forceer het niet!

Bonustips

  • Als je naar de dierenarts gaat voor controle, vraag dan om extra aandacht voor de bek van je kat. De dierenarts kan indien nodig bijvoorbeeld tandsteen verwijderen.
  • Als de adem van je kat echt heel erg stinkt en bovenstaande tips helpen onvoldoende, dan kan je proberen om de tanden van je kat te poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta.

Lees ook:

Plaats een reactie