Wat is het beste ontwormingsmiddel voor een kat?

Wanneer moet je je kat ontwormen en hoe vaak? Wat is het beste ontwormingsmiddel voor mijn kat of kitten? Antwoord op al deze vragen vindt je hier.


beste ontwormingsmiddel kat

Wanneer moet je je kat of kitten ontwormen?

Dierenartsen adviseren om jong te beginnen met ontwormen. Vooral kittens zijn erg vatbaar voor wormpjes dus deze moet je zelfs om de 2 á 3 weken ontwormen. Bij volwassen katten is het advies om ze 2 tot 4 keer per jaar te ontwormen. Het verschil zit hem in het gewicht en of de kat buiten komt.

Kittens ontwormen

Bij kittens wordt geadviseerd om op week 3, 5, 7 en 9 te ontwormen. Vervolgens op maand 3, 4, 5 en 6 om de keur af te maken. Voor kittens is het advies om speciale kitten ontwormingstabletten te gebruiken.

Volwassen katten ontwormen

Bij volwassen katten zijn er een aantal variabelen om te bepalen hoe vaak je je kat moet ontwormen. Komt je kat buiten dan moet je je kat vaker ontwormen dan wanneer je een binnenkat hebt. Ook het gewicht van je kat speelt mee in de frequentie van het ontwormen.

BinnenkatBuitenkat
Gewicht 0-2 kilo1 á 2 keer per jaar
Kleine kat ontwormingstablet
3 á 4 keer per jaar
Kleine kat ontwormingstablet
Gewicht 2-10 kilo1 á 2 keer per jaar
Normaal of kleine kat ontwormingstablet
4 keer per jaar
Normaal of kleine kat ontwormingstablet
Gewicht boven de 10 kilo1 á 2 keer per jaar
Grote kat ontwormingstablet
4 keer per jaar
Grote kat ontwormingstablet

Wat is het beste ontwormingsmiddel voor kittens

Er zijn diverse merken en soorten ontwormingsmiddelen voor kittens te koop. De allerbeste ontwormingsmiddelen koop je bij de dierenarts zelf en laat je bij voorkeur ook uitvoeren door de dierenarts. Wil je het gewoon zelfs doen dan is dit op zich geen probleem, er zijn voldoende goede middelen te koop.

Beste ontwormingsmiddel kittens

Het best verkochte ontwormingsmiddel voor kittens is Panacur Hond en Kat. Dit ontwormingsmiddel is beschikbaar in zowel tablet als in pastavorm. In beide gevallen is het een kuur van 3 dagen. Het is aan te raden deze te gebruiken vanaf maand 3 en maandelijks tot en met maand 6 te gebruiken. Inclusief doseerspuitje, optioneel is er een fijndoseerspuitje te verkrijgen.
Panacur Hond en Kat beschermd tegen lintworm, haakworm, zweepworm en spoelworm.

beste ontwormingsmiddel kat panacur hond en kat

Tweede optie

Een andere goede optie is Exil No Worm Pasta. Deze is enkel in pastavorm verkrijgbaar en is een 1 daagse oplossing. Het wordt afgeraden om deze pasta te gebruiken bij kittens onder de 200 gram. Inclusief doseerspuitje, optioneel is er een fijndoseerspuitje te verkrijgen.
Exil No Worm Pasta beschermd tegen lintwormen, haakworm, zweepworm en spoelworm.

beste ontwormingsmiddel kat no worm pasta

Derde optie

Indien je liever niet met pasta’s aan de slag wilt gaan, kun je ook No Worm Plus tabletten gebruiken. Deze tabletten zijn oplosbaar in water, wat de toediening makkelijk kan maken. Nadeel is dat deze tabletten niet tegen alle soorten wormen beschermd.
No Worm Plus beschermd alleen tegen spoelworm en spoelwormlarven.

beste ontwormingsmiddel kat no worm plus

Op zoek naar een design kattenmeubel? Klik hier voor de TOP 5 kattenmeubels!

Wat is het beste ontwormingsmiddel voor volwassen katten

Ook voor volwassen katten zijn er verschillende merken en soorten ontwormingsmiddelen te koop. Ook hier geldt weer, de beste oplossing is om naar de dierenarts te gaan en het daar professioneel op te laten lossen. Ook voor de doe-het-zelver zijn er natuurlijk voldoende middelen verkrijgbaar.

Beste ontwormingsmiddel kat

Milbactor is het meest verkochte ontwormingsmiddel voor katten. De tabletten zijn verkrijgbaar in een variant voor kleine katten en een variant voor grote katten. In beide gevallen is het een 1 daagse kuur die meerdere keren per jaar herhaald dient te worden.
Milbactor beschermd tegen lintworm, haakworm, zweepworm, spoelworm, hartworm en longworm.

beste ontwormingsmiddel kat milbactor

Tweede optie

Als tweede optie is er Milpro, dit is ook een ontwormingsmiddel in tabletvorm die een 1 daagse kuur heeft. Een groot voordeel van deze tabletten is de smaak, veel katten vinden deze tabletten smakelijker dan bijvoorbeeld Milbactor. Een nadeel is dat deze tabletten niet beschermen tegen longworm, zoals de Milbactor weer wel doet.
Milpro beschermd tegen lintworm, haakworm, zweepworm, spoelworm en hartworm.

ontwormingsmiddel kat milpro

Derde optie

Als het op prijs aankomt dan is Milbebax zeker de moeite waard om te bekijken. Dit is een kwalitatief goed middel voor de prijs die je betaald, die ook goed beschermd tegen diverse wormen. De tabletten zijn verkrijgbaar in een variant voor kleine katten en een variant voor grote katten. Ook hier is het weer een 1 daagse kuur die meerdere keren per jaar herhaald dient te worden.
Milbebax beschermd tegen lintworm, haakworm, zweepworm en spoelworm.

ontwormingsmiddel kat milbebax

Extra tips bij ontwormen van een kat of kitten

Let goed op dat je kat of kitten de tabletjes of pasta goed inslikt. Wrijf even goed over de keel om het slikreflex te triggeren en houdt je kat of kitten even goed in de gaten. Voor je het weet spuugt de kat of kitten het tabletje weer uit, bij pasta komt dit minder voor.

Als je toch bezig bent met ontwormen, neem even de tijd om op vlooien te controleren. Je hebt je kat of kitten toch in een lichte houdgreep, dus neem dit gelijk mee. Vlooien kunnen de onderliggende oorzaak zijn van worminfecties, controleer dus ook goed op vlooien of neten.

Lees ook:

Plaats een reactie