Steriliseren van een kat

Als je niet wilt fokken met je poes, dan is het raadzaam om deze te laten steriliseren. Bijkomend voordeel is dat de poes niet meer krols wordt en in de meeste gevallen ook wat rustiger wordt. Wat dit allemaal precies inhoud vertel ik je hieronder.


Waarom een kat steriliseren

De hoofdreden om een kat te laten steriliseren is om voortplanting tegen te gaan. Katten kunnen zich erg snel voortplanten als je ze bij elkaar zet, of als ze buiten komen. In tegenstelling tot bij mensen, wordt de eisprong bij een poes opgewekt wanneer ze gedekt wordt door een kater, waar dit bij mensen 1 maal per maand gebeurd. Dit houdt dus in dat een poes op bijna elk moment bevrucht kan worden door een kater, en niet slechts een paar dagen per maand.

Door de poes te laten steriliseren kan ze ook niet meer krols worden, dat is voor de baasjes vaak fijn. Sommige poezen worden heel erg vervelend als ze krols worden en blijven dagenlang zeuren en aandacht trekken.

Ook vermindert de kans op ontstekingen en tumoren als de poes gesteriliseerd is. Baarmoederontsteking komt veel minder vaak voor na sterilisatie en ook kwaadaardige melkkliertumoren komen veel minder vaak voor. Ook dit is een belangrijk voordeel van sterilisatie, je wilt immers dat je poes zo lang mogelijk gezond blijft.

Vanaf welke leeftijd kan je je kat laten steriliseren

De minimale vereisten voor het laten steriliseren van je kat, is dat deze ten minste 6 maanden oud is en minimaal 2 kilogram weegt. Of de poes al eens krols is geweest maakt niet uit, het belangrijkste is de leeftijd en het gewicht.

Ook in het vroege begin van een, al dan niet ongewenste, zwangerschap kan de poes nog gesteriliseerd worden. Al ben je dan eigenlijk al te laat. De meeste dierenartsen zullen je wel helpen maar probeer dit ten alle tijden te voorkomen.

Wat is steriliseren

Steriliseren bij poezen houdt in dat de eierstokken operatief worden verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder verwijderd, maar in de meeste gevallen is dit niet noodzakelijk. Het is in de meeste gevallen dus een vrij kleine ingreep, die dierenartsen bijna dagelijks uitvoeren.

De poes wordt altijd onder narcose gebracht, daarom is het net als bij mensen van belang dat je kat nuchter is. Dit betekend dus 6 uur voor de operatie al het voer weghalen. Uiteraard mag de poes wel gewoon drinken, water dus absoluut laten staan!

Naast de narcose krijgt de poes ook een pijnstilling toegediend. Je kat zal er dus niets van meekrijgen en zal ook geen, tot zeer weinig pijn hebben of overhouden van de ingreep.

Na het onder narcose brengen zal er een plekje op de onderbuik worden geschoren en gedesinfecteerd worden. Hierna zal via een kleine snede de operatie worden uitgevoerd en zal de snede weer gehecht worden.

De hechtdraden lossen vanzelf weer op, dus je hoeft niet terug te gaan om deze te laten verwijderen. Wel zo fijn voor de poes en voor jouw als baasje.

Wat kost het om een kat te laten steriliseren

Gemiddeld kost een sterilisatie ongeveer € 125,00. Dit kan natuurlijk verschillen van dierenarts op dierenarts, maar reken op € 125,00 per ingreep. De allergoedkoopste die ik ben tegen gekomen was € 99,00, de allerduurste zat tegen de 200 aan. De laatst genoemde had wel een deluxe pakket met een riant meeneempakket voor de nazorg.

Rondkijken voor de laagste prijs kan je doen, maar veel scheelt het niet. Meestal zijn de goedkopere ingrepen ook minder compleet, dus let hier ook op. Nazorg voor de kat is belangrijk dus zoek niet altijd de goedkoopste uit. De allerduurste is ook niet altijd de allerbeste, soms krijg je veel te veel dingen mee waar je eigenlijk niet zo veel aan hebt. De gemiddelde is meestal het beste, een goede dierenarts die weet wat hij of zij doet met gemiddelde nazorg is perfect.

Na de sterilisatie

In de meeste gevallen kan de poes dezelfde dag al weer naar huis. Vaak zijn de sterilisaties in de ochtend zodat het voor de poes en voor het baasje makkelijker wordt. ‘S nachts niet eten is makkelijker te doen, en je kat kan bijna heel de dag rustig herstellen van de ingreep.

Als de kat weer thuis is kan je haar al direct eten en drinken aanbieden. Vooral drinken is belangrijk, vaak hebben poezen enorme dorst na de ingreep. Ook krijg je in de meeste gevallen een pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen mee.

Probeer je kat een beetje in de gaten te houden, als ze de wond gaat likken kan het gaan ontsteken. Hiervoor zijn eventueel ook katten rompertjes voor te koop, maar dit is niet altijd nodig. Houdt de kat ook binnen tijdens het herstel, ook al is het een echte buitenliefhebber.

Controleer zo af en toe de buik, let hierbij op roodheid en zwellingen. Is het erg warm of zie je andere afwijkende zaken zoals bultjes of viezigheid, dan kan je het beste even contact opnemen met de dierenarts.

Na een kleine week zal de wond dicht zijn en zal de poes zich weer normaal voelen. Al kan het wel zo zijn dat ze een stuk rustiger is nu, en wat zal aankomen. Allemaal normaal gedrag waar je je geen zorgen over hoeft te maken.

Lees ook:

Plaats een reactie