Kattenvoer voor gevoelige darmen

Sommige katten hebben erg gevoelige darmen waardoor ze diarree krijgen of overmatig overgeven. Dit kan diverse oorzaken hebben en er zijn dus ook diverse soorten speciaal voer voor te koop. Welke soorten kattenvoer voor gevoelige darmen er zijn en wat voor symptomen ze kunnen bestrijden nemen we hier door.


kattenvoer voor gevoelige darmen

Symptomen van gevoelige darmen bij katten

Katten die overgeven is niet vreemd, je hebt een vrij grote kans dat je zo nu en dan een flink plakkaat spuug op de grond aantreft. Over het algemeen zal je haarballen aantreffen in huis, hier doe je weinig aan en is niet problematisch. Tref je voedsel aan op de grond, dan kan dat een teken zijn dat er iets niet helemaal in orde is met je kat. Tref je een galspuugje aan, te herkennen aan de gelige kleur en erg zure geur, dan is er bijna zeker iets aan de hand.

Als je vaker voedsel en galspuugjes aantreft dan is het zeker zaak om naar een dierenarts te gaan met je kat. Als je één of meerdere keren per week dat soort spuugjes ziet is er zeker iets mis. Wat je tijdelijk kan proberen is ander kattenvoer proberen, maar let wel dat dit vaak wel even duurt voordat je verbetering kan zien. Het darmstelsel van de kat moet herstellen als het van streek is, dit kan enkele dagen tot enkele weken duren soms. Een bezoekje aan de dierenarts is wellicht het slimste om te doen.

Een ander symptoom van gevoelige darmen is diarree, of dunnere ontlasting dan normaal. Een kat hoort normaliter een mooie stevige drol te produceren, geen prutje wat op chocoladevla lijkt. Zie je dit in de kattenbak, houdt je kat dan goed in de gaten. Katten kunnen heel snel vocht verliezen door diarree waardoor ze echt binnen een aantal dagen kunnen overlijden. Twee dagen achter elkaar diarree is direct de dierenarts bellen.

Wat is kattenvoer voor gevoelige darmen precies

Er zijn diverse soorten speciaal kattenvoer te koop, van darmproblemen tot blaasgruis, van overgewicht tot ondergewicht. Laat je ten eerste altijd adviseren door een dierenarts over speciaal voer, begin hier nooit zomaar zelf aan. In speciaal kattenvoer zitten ingrediënten die niet of in andere hoeveelheden in normaal kattenvoer zitten. Zonder overleg met een dierenarts kan je onbedoeld je kat juist zieker maken dan dat hij al is.

Vooral bij speciaal kattenvoer voor gevoelige darmen zitten afwijkende ingrediënten, zoals ander eiwitten en koolhydraten. Je kat kan hier slecht op reageren als je dit zonder overleg en goedkeuring van een dierenarts gaat proberen, pas hier dus mee op. Deze soorten kattenvoer zijn ook niet te koop in de supermarkt, maar enkel bij de dierenarts zelf en op webshops. Ook op de webshops wordt je gewaarschuwd voor de gevaren van speciaal dieetvoer. Koop nooit zomaar speciaal dieetvoer zonder dierenarts consult!

Ook natuurlijk dierenvoer is tegenwoordig een optie. Bij natuurlijk dierenvoer zitten er geen conserveringsmiddelen in verwerkt, dit kan de maag en darmen van de kat ten goede komen. Als je kat gevoelige darmen heeft, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen met natuurlijke kattenvoer. Hiervoor is geen dierenartsconsult nodig.

Welke merken kattenvoer zijn er voor gevoelige darmen

Als je kat door een dierenarts onderzocht is en de conclusie is dat je kat speciaal dieetvoer nodig heeft, wordt er meestal vanuit de dierenarts gekozen voor een bepaald merk. Dit verschilt van dierenarts tot dierenarts natuurlijk en sommige hebben helemaal geen voorkeur. Ga in eerste instantie altijd mee met wat je dierenarts aangeeft. Als je dierenarts zegt dat Hill’s voer de voorkeur heeft, schaf dit dan ook aan. Je kunt later altijd nog wisselen van merk als je samen met je dierenarts merkt dat het niet goed of niet snel genoeg helpt.

De bekendste merken dieetvoer in Nederland zijn Hill’s, Royal Canin en Purina Pro Plan. Met de laatste heb ik zelf geen ervaring, dus hier kan ik weinig over vertellen. Met Hill’s en Royal Canin heb ik al jaren ervaring en beide vindt ik goede voeding hebben. Over het algemeen wordt Hill’s I/D voer het meeste toegepast bij maag- en darmproblemen zoals gevoelige darmen en ziektes. Royal Canin heeft in deze categorie ook een aantal goede opties die ik in samenspraak met de dierenarts heb geprobeerd. Hill’s I/D voer bleek in mijn geval het beste te werken.

Alvleesklierproblemen pancreasproblemen

Acute of chronische alvleesklierontsteking wordt ook wel pancreatitis genoemd. Deze vorm van maag/darm aandoening komt met enige regelmatig voor bij katten en honden. Bij deze aandoening is de alvleesklier door de eigen enzymen aangevallen en deze gaat ontsteken, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben tot overlijden aan toe. De symptomen van pancreatitis kunnen divers zijn, maar veelal gaat het om overgeven, diarree, niet eten en koorts. Zie je dus zowel braaksel als diarree bij je kat, dan kan dit duiden op pancreatitis. Houden de symptomen meer dan 1 a 2 dagen aan, neem direct contact op met je dierenarts.

Indien de alvleesklier ontsteking chronisch is, dan kan het in samenspraak met de dierenarts, lange tijd goed gaan met het juiste voer en eventueel medicatie. Blijf dit dieet wel streng volgen, geef je kat met chronische alvleesklier ontsteking geen snoepjes, snackjes of ander kattenvoer dan afgesproken is. Zodra je kat ander voedsel binnenkrijgt kan de alvleesklier weer gaan ontsteken waardoor je kat weer ernstig ziek kan worden.
Binnenkort zal er een uitgebreidere post gewijd worden aan alvleesklier ontstekingen, zodra deze online is wordt deze aan dit bericht gekoppeld.

Lees ook:

Plaats een reactie