Wat komt er allemaal kijken bij het nemen van een kat als huisdier, deze vraag komt terecht op bij mensen die geïnteresseerd zijn in katten.
Een erg terechte vraag ook, het nemen van een kat als huisdier is namelijk een flinke verantwoordelijkheid. Als kat-eigenaar ben je soms meer het sloofje dan het baasje, katten zijn nu eenmaal vaak lui en verwend. Is een kat als huisdier wel iets voor jouw? Lees voordat je een kat gaat nemen eerst de onderstaande punten. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan, wel zo prettig toch?
Kat als huisdier, is het wel iets voor jouw?
De allereerste vraag die je jezelf moet stellen, is het wel iets voor mij? Katten zijn hartstikke leuk natuurlijk, maar past het wel echt bij jouw persoonlijkheid. Katten kunnen zich meestal wel goed aanpassen aan hun baasjes, hoewel ze eigenwijs zijn, zijn ze ook vindingrijk. Ben je zelf erg rustig dan zal de kat dit meestal wel overnemen van je. De meeste katten zijn erg rustig van nature, luieren is een favoriete bezigheid van ze. Voor rustige mensen is het dus vaak geen probleem, al dien je wel rekening te houden met de leeftijd van een kat. Jonge katjes (van kitten tot ongeveer 3 jaar oud) zijn veel drukker dan een wat oudere kat. Net als bij mensen hebben de jongere soortgenoten meer energie dan de wat oudere. Houdt hier dus rekening mee als je een kat wilt nemen.
- Ben je rustig van jezelf? Kijk eens naar een wat oudere kat, bijvoorbeeld uit een asiel.
- Ben je erg energiek? Een kitten of jonge kat is geen enkel probleem.
- Val je tussen rustig en energiek in? Dan heb je de katten voor het uitzoeken, een kitten of een oudere kat is geen probleem.
Een ander punt wat belangrijk is om te vermelden, is de hygiëne. Katten zijn van zichzelf erg hygiënische dieren, maar om nou te zeggen dat een kattenbak een feestje is om schoon te maken? Nee, absoluut niet. Denk er dus aan dat je per kat minimaal 1 kattenbak nodig hebt en deze ook minimaal 1 keer per dag schoonmaakt. De ideale opzet volgens veel experts is aantal katten + 1 = aantal kattenbakken. Is dit een must? Nee, per kat 1 kattenbak is ook prima, als je deze maar regelmatig schoonmaakt. Dagelijks drollen en plasjes scheppen is niet leuk om te doen, maar het hoort er echt bij. Wat wel weer leuk is, is de blije kat na afloop. Als je de kattenbak netjes hebt schoongemaakt is de kans groot dat je kat er direct op gaat en erg in zijn of haar sas is na afloop. Niets is zo fijn om op een schoon toilet te gaan, het zijn net mensen..
Denk aan de ruimte voor je kat
Katten zijn van oudsher roofdieren, het oerinstinct van een kat is dus buiten jagen op muisjes en ander klein wild. Onze eigen voorouders hebben de wilde katten gedomesticeerd tot de hedendaagse huiskat, waar veel van het instinct wel uit is gefokt. Het is bij veel kattenrassen dus geen enkel probleem om een kat binnen te houden, de naam “huiskat” zegt eigenlijk al genoeg. De meeste vinden het prima om binnen te zitten, mits ze genoeg te doen hebben en de mogelijkheid krijgen om naar buiten te kijken.
Een kat als huisdier nemen als je een appartement hebt op 10 hoog is dus meestal geen probleem. De meeste katten vinden het prima om achter de ramen te zitten (lees= lui liggen in het zonnetje) of om even op het balkon rond te snuffelen. Erg veel ruimte heeft een kat niet nodig, al vinden ze het vaak wel fijn om een plek te hebben waar ze zich terug kunnen trekken. Denk hierbij aan een eigen kamertje of toegang tot de kledingkast. Ook hooggelegen plekken zijn een favoriet bij veel katten, op een hoge kast een kleedje neerleggen of een doos is een goede optie als je appartement niet al te groot is.
Lees ook: praktische tips om een kat binnen te houden
Heb je een eengezinswoning met tuin? Ideaal, je kat kan dan kiezen om lekker in de tuin te spelen als deze dat wil. Let wel dat je tuin waarschijnlijk niet ongeschonden uit de strijd gaat komen met je kat. Katten houden wel van graven op plekjes waar dit niet mag en soms is een plantje gewoonweg niet te versmaden. En vergeet de kattenbak niet natuurlijk, wat is er nou leuker dan de grote groene kattenbak buiten te gebruiken! Wil je je buren te vriend houden, plaats dan ook een goede hoge schutting zodat je kat niet zo makkelijk bij de buren kan komen. Katten zijn goede springers dus een garantie is het niet, maar een goede hoge barrière kan wel helpen.
Goede voeding is een must voor huiskatten
Net als bij mensen is goede voeding erg belangrijk voor katten. Zeker als je een kat als huisdier hebt is goed eten en voldoende drinken erg belangrijk. Zorg er ten eerste voor dat er altijd voldoende brokjes en voldoende water staat voor je kat. Het liefst zelfs op twee of meer plaatsen in huis zodat je kat kan kiezen waar hij of zij gaat eten en drinken. Zet het eten en drinken ook niet direct naast elkaar. Veel mensen doen dit nog steeds, sterker nog, er zijn heel veel combinatie bakjes te koop voor zowel eten als drinken. In het wild drinken kat-achtigen nooit het water wat naast of in de buurt van het eten ligt. Dit kan namelijk besmet zijn met bacteriën door de prooi die ze als lunch op hebben. Huiskatten hebben dit een stuk minder, maar wil je je kat echt op zijn gemak laten voelen, zet het water dan een aantal meter weg van het voedsel.
Zacht voer is prima kattenvoer, vaak zelfs beter dan brokjes en water. In het zachte voer zit namelijk al vocht van zichzelf, zodat een kat minder water hoeft te drinken. Wilde katten drinken veel minder dan huiskatten die alleen droge brokjes eten, als je het voor jouw kat dus zo natuurgetrouw mogelijk wilt maken, geef dan regelmatig zacht voer. Zelf geef ik 2 keer per dag een schaaltje zacht voer aan mijn katten. In de ochtend als ontbijt en aan het begin van de avond als diner. Pro-tip, geef je kat zijn zacht voer voordat je zelf gaat eten. Hierdoor zitten ze vol als jij zelf gaat eten, dit zou dus in theorie gebedel moeten verminderen als jij zelf lekker zit te eten.
(disclaimer; indien je kat toch je karbonade van je bord pikt, ben ik niet aansprakelijk voor de geleden schade.)
Wil je meer informatie over goede voeding voor je kat? Via deze link kom je op meer pagina’s over dit onderwerp.
Katten willen aandacht en spelen
Zoals ik aan het begin van de post al aangaf, zijn kittens en jonge katjes over het algemeen drukker en energieker dan de wat oudere katten. Zeker deze jongere katjes willen heel graag spelen, geef ze dus genoeg om te doen. Muisjes zijn natuurlijk altijd goed voor katten en kittens, dit triggert hun natuurlijke jachtinstinct. Ook balletjes in diverse soorten en maten, stokjes met veertjes en touwtjes doen het altijd goed. De stokjes en touwtjes zijn wat meer voor interactief spelen met je kat, hiermee kan je zelf lekker mee doen. Dit versterkt de band met je kat ook, doe dit dus regelmatig. Ook de meer passieve speeltjes zoals muisjes kunnen goed samen gebruikt worden. Daag je kat uit met een muisje en gooi hem naar de andere kant van de kamer. Mocht je kat het muisje terugbrengen, beloon hem dan direct met spelen en een aaitje op de kop.
Zoek je een leuk nieuw speeltje voor je kat? Bij de dierenspeelgoedwinkel vindt je van alles en nog wat!
Het mooie aan speelgoed en aandacht voor katten, het hoeft echt geen geld te kosten. Een propje papier vinden katten schitterend, soms zelfs nog mooier dan een dure muis. Theezakjes zijn bijvoorbeeld een grote hit bij mij thuis, zodra ik de waterkoker aanzet dan komt er een kat aangerend. Ook lege wc rollen doen het vaak goed bij katten, wederom kost dit helemaal niets. Uiteraard zijn lege dozen het summum voor katten als het op gratis speelgoed aankomt. Een lege schoenendoos is een perfect kattenfort, net als de doos waar het bestelde kattenvoer uit gekomen is. Heb je een lege doos, zet deze gewoon even neer op de grond. Je kat is er erg blij mee en je kunt de doos gewoon weer omwisselen voor een nieuwe als deze oud en versleten raakt.
Aandacht is iets wat de meeste katten graag willen, op zijn of haar eigen tijd dan. Een aai over het koppie, een kroeltje achter de oren of gewoon een lange aai van voor naar achter, het hoort erbij en je creëert een band. Niet elke kat houd van fysieke aandacht, als je merkt dat je kat het niet fijn vind, ga er dan ook niet mee door op dat moment. Aandacht kan ook zonder aanraking, roep je kat bij naam of knipoog langzaam naar elkaar. Vooral langzaam knipogen is een goede manier van aandacht geven, dit is kattentaal voor ‘ik vertrouw je’ en zal dus een sterke band creëren tussen jullie. Het beste van dit allemaal? Het is volledig gratis, kost je helemaal niets behalve een beetje tijd.
De kosten van een kat als huisdier
Katten als huisdier houden kost geld, daar ontkom je niet aan. Hoeveel het gaat kosten dat heb je vaak wel zelf in de hand, tot op zekere hoogte dan. Voeding is iets waar je een beetje op kan besparen, maar neem niet het goedkoopste van het goedkoopste. Dit zit vaak vol met rommel, opvulmiddelen en heeft niet de juiste voedingstoffen. De C merken op de onderste plank dus lekker laten liggen, je kat wordt daar echt niet blij van. Vaak is het B merk prima voer, denk hierbij aan bijvoorbeeld Felix of Whiskas. Deze brokjes en zacht voer zakjes kosten niet zo heel veel maar je kat zal er van smullen. De A merken zijn vaak het smakelijkst, maar om je kat nou elke avond een culinair soepje van vis en een assortie van groente voor te zetten, dat is iets te veel van het goede naar mijn mening.
Dierenarts kosten moet je ook incalculeren bij het houden van een kat. Vaak zijn dit enkel tientjes tot honderd(en) per jaar aan extra kosten. Dit kan je soms wel wat naar beneden halen als je kat zelf gezond is en altijd binnen zit. Vlooien zal een kat die op 10 hoog woont en nooit buiten komt niet zo snel krijgen, dat hoeft dus niet. De jaarlijkse katteninenting kan je ook overslaan als je kat nooit buitenkomt en geen contact heeft met andere katten die wel buiten komen. Dat laatste is discutabel, maar als je echt niet veel geld te spenderen hebt dan kan je deze inenting overslaan.
Zie ook: