Katten willen graag geaaid worden, tenminste, als jij als baasje weet hoe je dat moet doen. Als je weet waar katten het liefst geaaid worden, is je kat in no-time dol op je. Neem er wel de tijd voor, rustige bewegingen maken en eerst even laten ruiken zijn essentieel als je je kat wilt aaien op een goede manier.
Stap 1, kennis maken
Een kat is een schrikachtig wezen, dat is welbekend in de dierenwereld. Als je je eigen of een andere kat wilt gaan aaien, neem dan even rustig de tijd. Eerst op afstand even knipogen naar elkaar, langzaam je ogen dichtdoen en weer openen. Dit is universele kattentaal voor vertrouwen, knipoogt een kat terug dan vertrouwd hij of zij je. Vervolgens kan je rustig naar de kat gaan, of de kat proberen naar jouw te laten komen door je hand aan te bieden aan de kat. Maak in dit stadium geen onverwachtse bewegingen waar de kat van zal schrikken, maar beweeg rustig.
Als de kat naar je toe komt of jij naar de kat gaat, laat de kat dan eerst even aan je hand ruiken. Geur is heel belangrijk voor katten, het hele aaien is dan ook bedoeld om geuren te verspreiden. Een kat zal altijd eerst willen ruiken aan je wie je bent en waar je allemaal geweest bent. Het is een soort begroeting zoals wij mensen vragen hoe het gaat en waar je bent geweest. Ook onderling doen katten dit, eerst ruiken voordat er gekroeld wordt, of in het geval van een slechte geur, gevochten wordt. Eerst laten ruiken dus, als de kat het goed vindt zal deze waarschijnlijk een kopje tegen je hand geven. Dan zit je goed en kun je doorgaan naar stap 2.
Stap 2, het kopje aaien
Na de kennismaking kun je overgaan tot het aaien zelf. De kat heeft als het goed is jouw hand al een kopje gegeven, dus er is al fysiek contact geweest tussen jouw hand en de kat. De kat heeft al wat van zijn geur op jouw hand achtergelaten waardoor het vertrouwen is gegroeid. Laat de kat nogmaals aan je hand ruiken, nu ruikt hij zichzelf en zal hij nog meer kopjes gaan geven. Je kunt nu ook prima zelf het initiatief nemen om onder de zijkant van de kin, net onder de oren, te gaan aaien en kriebelen.
Dat plekje is het veiligste plekje om te aaien bij een kat. Als je heel simpel de vraag “waar worden katten graag geaaid” wilt beantwoorden, is het daar. Onder de oren en net daarachter zitten geurklieren waarmee een kat zijn of haar territorium markeert. Als een kat jouw aardig vind dan zal deze jouw graag willen markeren als zijn of haar bezit. Net zoals katten kopjes geven aan objecten in hun omgeving, zoals tafelpoten, dozen en ander meubilair, doen ze dit ook graag bij mensen die ze aardig vinden. Of tolereren, het blijven natuurlijk eigenwijze beesten die katten.
Stap 3, de rug aaien
Waar katten nog meer graag geaaid worden, is over de rug. Doe dit wel rustig aan en ten alle tijden met de haren mee. Nooit tegen de haren in aaien, tenzij je graag gekrabbeld wilt worden. Altijd aaien van voor naar achter, van kop naar staart. Let een beetje op in de koudere periodes zoals midden in de winter met deze techniek. Als je statisch geladen bent en een kat aait van kop tot staart, heb je grote kans dat je statische ontladingen creëert op de oren van de kat. Uiteraard vinden katten dit niet prettig, meestal zullen ze het één keer tolereren maar een tweede keer betekend einde oefening. Als je dus statisch geladen bent, niet te hoog op de kop beginnen met aaien. Begin liever achter de oren of in de nek.
Pas ook op de onderrug van de kat. Sommige katten worden helemaal wild van krabbeltjes net boven de staart maar andere kunnen er absoluut niet tegen. Je merkt snel genoeg of je kat het fijn vindt, als de staart recht omhoog gaat en de kat hoger op zijn achterpoten gaat staan, vind deze het wel fijn. Geef even als testje een paar kleine klopjes op de onderrug net boven de staart, als de kat nog hoger probeert te staan en gaat ‘mekkeren’ dan zit je goed en kun je doorgaan. Wissel wel wat af met kopjes en lange halen van kop naar staart. Als je merkt dat je kat graag op zijn onderrug wordt geaaid dan heb je over het algemeen een echte vrijkous in huis. Geeft je kat echter aan dat hij of zij het niet fijn vind, probeer het dan niet te forceren. Sommige katten houden nu eenmaal niet van op dat plekje geaaid te worden.
Stap 4, het buikje aaien, gevaarlijk maar soms mogelijk
Dit is voor de gevorderden onder ons, en geheel afhankelijk van de nukken van je kat.
Sommige katten worden graag op hun buikje geaaid , maar pas hier wel mee op. Als je kat het al toe laat dan loopt dit vaak uit op spelen met je hand. Als je weet van je kat dat deze zachtjes speelt met handen, dan kun je het gaan proberen. Is je kat een echte wildebras en kent deze het woord ‘zachtjes’ niet, dan kun je dit beter niet gaan doen.
Als je kat tijdens het kroelen gaat liggen en half op zijn of haar rug draait, dan is de kans vrij groot dat de buik geaaid mag worden. Ga niet gelijk naar de buik toe met je hand, hiervan zal de kat ongetwijfeld schrikken. Ga via de rug en zij van de kat rustig naar de buik toe, kijk even hoe de kat hier op reageert. Laat deze het toe dan zit je goed, zie je de ogen groter worden en de oortjes naar achteren gaan, dan is het foute boel.
Lees ook: