Katten bij warm weer; een aantal praktische tips

Katten kunnen over het algemeen prima tegen warm weer.
Niet elke kat is gelijk natuurlijk, dus soms moet je je katten bij warm weer iets beter in de gaten houden. Vooral kitten, oudere en zieke katten moet je bij warm weer iets beter in de gaten houden.


Katten bij warm weer

Wat katten doen bij warm weer

Eigenlijk doen katten net als jij en ik bij warm weer; zo min mogelijk. Heerlijk luieren doen katten van zichzelf al veel, maar als de temperaturen gaan stijgen dan kunnen katten dit naar een heel nieuw niveau tillen. Heerlijk in de zon liggen doen katten graag, dat is algemeen bekend. Als de temperaturen wat gaan stijgen houden katten deze bezigheid nog vrij lang vol, maar er is een grens. Je merk snel wanneer je kat het te warm heeft, hij of zij gaat uit de zon en neemt meestal plaats op een koelere plek.

Heb je een koele vloer zonder vloerbedekking maar met bijvoorbeeld laminaat of tegels, dan zal je kat er lekker languit op gaan liggen als deze het warm heeft. Een beetje rollen op de koele vloer helpt vaak ook tegen de warmte, en een kat vind dit vaak ook gewoon leuk om te doen. Een koele vloer is één van de best manieren om af te koelen voor een kat. Er komt geen water of ventilator aan te pas, dus ideaal voor katten om af te koelen bij warm weer.

Katten eten minder bij warm weer

Schrik er niet van als de brokjes niet zo snel gaan als normaal als het warm is. Net als bij ons mensen hebben katten een verminderde eetlust, niets om je zorgen over te maken. Vooral de droge brokjes gaan wat minder hard dan normaal, maar zeg nou zelf, jij zit toch ook niet te wachten op een droge boterham als het 33 graden is?

Zorg natuurlijk wel dat er altijd voer staat voor je kat, ook bij het warme weer. De brokjes gaan minder hard, maar ververs ze wel regelmatig. Niets zo vies als oude brokjes, als je je kat moet geloven dan. Zorg natuurlijk ook voor voldoende water, net als bij mensen hebben katten wat meer vocht nodig om af te koelen. Zacht voer is ideaal als het warm is, hier zit al vocht in en is makkelijker te eten dan droge brokjes. Probeer eens om het zachte voer in de koelkast te bewaren op warme dagen, sommige katten vinden koud voer erg prettig als het warm is.

Wil je meer informatie over goede voeding voor je kat? Via deze link kom je op meer pagina’s over dit onderwerp.

Je kat heeft vaak geen hulp nodig, maar het mag wel

Katten bij warm weer

Katten zijn van nature erg zelfredzame dieren, dus je hoeft niet in paniek te raken als je kat het warm heeft. Schaduw, een koele vloer, voldoende eten en voldoende water is over het algemeen genoeg voor een kat. Het is in de meeste gevallen onnodig om speciale koelmatten aan te schaffen voor je kat, het mag natuurlijk maar het hoeft niet. Heb je een ventilator in huis, probeer deze dan zo neer te zetten dat je kat er ook van kan profiteren. Sommige katten liggen graag in de buurt van de ventilator voor wat koele lucht.

Een badje met water is ook iets wat je kan proberen, maar ga er niet vanuit dat je kat er gelijk in gaat liggen. Die kans is vrij klein, maar wellicht is het wel leuk om er een pootje in te steken. Natte (hand)doeken neerleggen is ook een optie, maar wederom is er geen garantie dat je kat hier iets mee gaat doen. De meeste katten houden absoluut niet van water of vocht, hoe warm het ook is. Een likje ijs daarentegen, dat is voor veel katten niet te versmaden. Geef je kat maar en klein likje van je ijsje in de zomer, niet te veel natuurlijk want gezond is het niet. Kijk ook eens hoe je kat reageert als je een waterijsje voor zijn of haar neus houdt.

Let op bij kittens, oudere en zieke katten bij warm weer

Kittens zijn vaak enorm druk, zeker als je een aantal kittens hebt steken ze elkaar aan. Ook met de warmte kunnen ze nog steeds druk zijn en zo oververhit raken. Let ene beetje extra op je kittens bij warm weer, als je merkt dat ze niet stoppen met rennen en vliegen, geef ze dan even een time-out. Een time-out kan helpen om ze even tot rust te laten komen en een tukkie te gaan doen. Hierdoor koelen ze een beetje af en raken ze niet oververhit.

Oudere en zieke katten kunnen wel last hebben van de warmte. Als een kat verzwakt is kunnen ze minder goed zorgen voor verkoeling, let dus op je oude en zieke katten als je die hebt. Sommige oudere en zieke katten blijven liggen en staan niet op om te eten of drinken. Merk je dit, zet dan een bakje voer en water voor zijn of haar neus, dit kan het instinct weer triggeren om te eten en drinken. Je hoeft dit niet te doen als je kat even een paar uur ligt te slapen, maar als je merkt dat je kat al meer dan 4 uur niets gegeten of gedronken geeft kan het raadzaam zijn om even te controleren of ze honger of dorst hebben.

Lees ook:

Plaats een reactie