Praktische tips om een kat binnen te houden

Wil je een kat nemen maar heb je geen tuin of wil je de kat gewoon liever niet naar buiten laten? Dat is geen probleem, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Lees hier een aantal praktische tips voor het binnen houden van een kat.


kat binnen houden

Kies een kat met een binnenkat karakter

Dus je woont op de 20ste etage van een flat en je wilt een kat nemen? Geen probleem, katten zijn uitstekende gezelschapsdieren voor binnen. Of woon je aan een drukke doorgaande weg en ben je doodsbang dat je kat het buiten niet gaat overleven? Beide situaties zijn zeer begrijpelijk, en tot op zekere hoogte gelden ze beide in mijn situatie. Een flatje aan een doorgaande weg, niet de beste locatie om katten naar buiten te laten.

Gelukkig hoeven ook niet alle katten naar buiten, het ligt helemaal aan het karakter van de kat. Sommige katten zijn nu eenmaal erg gesteld op het buiten zijn en lekker in de tuinen rondstruinen, terwijl andere juist liever binnen languit op de bank of op de kachel liggen. Kies bij de aanschaf van een kat dus voor een kat met een binnen karakter.

Als je een kitten gaat nemen, vraag dan eerst aan de eigenaren of de papa en mama van de kittens buiten komt. Als beide ouders buitenkomen zullen de kittens dit ruiken en al gaan wennen aan buitenlucht. Net als bij ons mensen zullen de kittens dingen meenemen waarmee ze opgroeien. Groeien ze op met buitenkatten. dan zullen de kittens waarschijnlijk later zelf ook naar buiten willen.

Als je een kat uit het asiel gaat nemen (wat ik je aanraad om te doen), dan is het heel makkelijk. De medewerkers in een asiel kennen de katten en weten precies wat hun karakter is. Laat je goed adviseren door de medewerkers en neem niet zomaar de eerste de beste kat die naar je toekomt lopen. Kies in overleg voor een kat die een binnenkarakter heeft.

Wil je een kat uit het asiel nemen? Kijk dan eerst op Stichting Dierenasiels en Internet.

kat binnen houden

De kat ook daadwerkelijk binnen houden

Als je eenmaal een kat hebt gekozen met een goed binnenkarakter, dan is het wel zaak om je kat ook daadwerkelijk binnen te houden. Zelfs de meest ‘huismussige’ kat heeft wel eens de neiging om naar buiten te gaan. Er zijn een aantal praktische tips om te voorkomen dat je kat opeens toch onbedoeld naar buiten vliegt

Zorg voor een sluis naar de voordeur.

De meeste appartementen hebben wel een soort hal of entree, gebruik dit als sluis. Niet zomaar de voordeur open doen als de deur van de woonkamer of slaapkamer ook nog open staat. Een goede sprint van poekie en hij of zij staat buiten.

Denk aan het balkon.

Het balkon is bij een appartement prima te gebruiken om je kat toch even naar buiten te laten. Let wel altijd goed op je kat als deze op het balkon is, niet elke kat is even handig namelijk.. Kattennetten zijn handig om toe te passen op een balkon, dit kan een onhandige val naar beneden voorkomen.

Ook op je balkondeur kun je eventueel een kattenluikje toepassen. Hierdoor kan je kat makkelijk zelf op het balkon komen zonder dat jij elke keer de deur op en dicht moet doen. Als je dit gaat toepassen, wees er dan wel zeker van dat je balkon goed is afgebakend met kattennetten.

Ramen afsluiten

Ook ramen moet je in de gaten houden als je katten binnen wilt houden. Houdt je ramen zoveel mogelijk gesloten of op een klein kiertje, katten kunnen namelijk door hele smalle doorgangen komen. Een handig hulpmiddel die ik tegen kwam is een beschermrooster voor klapramen. Dit bestaat uit twee delen, een zijpaneel en een bovenpaneel.

kat binnen houden

Verzorging van een binnenkat

Katten kunnen zichzelf over het algemeen prima verzorgen. Wassen doen ze gelukkig zelf, daar hoef je je niet druk over te maken. Wat wel van belang is qua verzorging is een goede kattenbak en eventueel wat extra vachtverzorging. Katten verzorging meestal hun vacht prima, maar bij langharige katten en bij katten die te lui zijn om zichzelf goed te verzorgen (ik kijk nu even mijn kat Minoes aan) heb je soms wat hulpmiddelen nodig.

Goede kattenbak

Een goede kattenbak is een basisbenodigdheid voor een kat. Zonder minimaal één goede kattenbak per kat ben jij druk in de weer met schoonmaken en is je kat niet tevreden. Er zijn keuzes te over als het op kattenbakken aankomt, welke je kiest is aan jouw. Kies een mooie kleur die bij je interieur past en voila, blije kat. Houdt de kattenbak natuurlijk wel goed schoon, een kat heeft een hekel aan een vieze kattenbak en zal dit ook laten merken.

Inspiratie nodig voor een mooie kattenbak? Bekijk deze design kattenmeubels eens!

Kattengrit en schep

Als je het jezelf makkelijk wilt maken, neem dan ook een goede kattenbakschep en goed kattengrit. Er zijn heel veel soorten kattengrit beschikbaar, probeer er een aantal om te zien welke jouw kat het fijnste vindt. Over het algemeen is fijner kattengrit het beste, voor een kat lijkt het dan meer op zand dan op kiezelstenen.

Vacht- en nagelverzorging

Voor de overige verzorging zoals vacht en nagels zijn speciale kammen en gereedschappen te koop. Een goede kam is voor een langharige kat een goed idee om aan te schaffen, zo voorkom je klitten in de vacht van je kat. Ook nagelverzorging is soms nodig, zeker als je kat niet de mogelijkheid heeft om te klauwen aan een krabpaal. Een speciale nageltang is daar handig voor, probeer het niet te doen met een normale schaar, dat loopt nooit goed af.

Goede voeding voor een binnenkat is essentieel

Als je je kat binnen gaat houden is goede voeding essentieel. Voor een kat die wel naar buiten gaat is het natuurlijk ook belangrijk, maar bij binnenkatten moet je iets beter opletten. Binnenkatten hebben natuurlijk niet de mogelijkheid om buiten aan plantjes te knabbelen of om een muisje of vogeltje te vangen. Een binnenkat kan dus sommige voedingsstoffen en mineralen missen, die je aan moet vullen met goede voeding.

Als we kijken naar natuurlijke kattenvoeding dan is dit een hele goede optie om te nemen. Deze voeding bevat pure ingrediënten zonder vulmiddelen en andere toegevoegde producten. Speciaal voor binnenkatten is er Indoor Sensitive, hier zitten meer vitamines en mineralen in dan de normale kattenvoeding. Uiteraard zijn er meer soorten natuurlijk kattenvoer beschikbaar, die eigenlijk allemaal prima zijn voor zowel binnen- als buitenkatten. Als je meer informatie wilt over natuurlijk kattenvoer, hier heb ik een uitgebreide post over geschreven die je via deze link kunt lezen.

kat binnen houden

Speelgoed is een must om een kat binnen te houden

Als je een kat binnen gaat houden dan moet je ook rekening houden met speelgoed. Een kat is van nature lui, maar spelen hoort er ook zeker bij. Zonder speelgoed gaat ene kat zich vervelen, en er is niets vervelender dan een verveelde kat. De meeste problemen die katten kunnen veroorzaken is te wijten aan verveling. Geef ze voldoende te doen en ze houden je gordijnen (onder voorbehoud) gewoon heel.

Lees ook: De leukste en goedkoopste kattenspeeltjes

Muisjes

Muisjes is vaak het eerste wat er in je opkomt als je aan kattenspeelgoed denkt. Terecht ook, katten vinden speelmuisjes nu eenmaal vaak fantastisch. Er zijn honderden verschillende soorten en maten muisjes te vinden, variërend in prijs vanaf een paar euro’s per stuk tot tientallen euro’s als je luxer speelgoed wilt.

Hengels en ander speelgoed met een stokje

Gegarandeerd een succes, een hengel met een stukje touw eraan of een verenpluim. Dit soort speelgoed vinden katten geweldig en creëert een band tussen jouw en je kat. Dit soort speelgoed is erg hands-on speelgoed, je moet zelf actief meedoen met je kat. Ook hier heb je weer keuze in maten en kleuren, meestal kosten deze hengels niet meer dan een tientje per stuk.

Balletjes, altijd een succes

Een balletje is altijd een groot succes bij katten. Het gerol triggerd hun jachtinstinct en als er nog belletjes en andere ratels in zitten is het hek helemaal van de dam. Neem zeker een aantal balletjes in huis voor je kat, deze zal zich er zeker mee gaan vermaken. Een 4-pak balletjes kost je maar een paar euro en je kat is er voorlopig zoet mee.

kat binnen houden

Lees ook:

Plaats een reactie