Dit is de reden dat katten trappelen of kneden

Trappelt jouw kat op je schoot? Dan is jouw kat erg gesteld op je en voelt hij of zij zich veilig en tevreden. De voornaamste reden dat katten trappelen of kneden, is over het algemeen een reflex uit hun kittentijd.


katten trappelen

De voornaamste reden dat katten trappelen of kneden

De meeste katten die graag trappelen of kneden, doen dit uit een nostalgisch gevoel uit kun kittentijd. Dit wordt ook wel ‘melktrappelen’ genoemd, naar de functie die het trappelen van kittens heeft.

Als kittens nog melk bij hun moeder drinken, dan trappelen ze in de regio van de tepel om de melkproductie te stimuleren.

Melktrappelen op latere leeftijd betekend niet dat kittens te vroeg zijn weggehaald bij mama poes. Dit is een misvatting die vaak de ronde doet als jij heel enthousiast op Facebook post dat jouw katje aan het trappelen is op je schoot.

Laat je kat zijn gang gaan als hij of zij aan het trappelen is, als je je kat weg gaat duwen omdat het bijvoorbeeld pijn doet, dan is dit heel tegenstrijdig voor je kat. Als het echt pijn doet of je moet echt opstaan, geef je kat dan een aaitje en zet hem voorzichtig aan de kant of op de grond. Niet ruw wegduwen maar rustig en lief aangeven dat het niet uitkomt.

Katten trappelen ook om nestjes te maken

Katten die trappelen op kleedjes doen dit ook wel eens om een nestje te maken voor zichzelf. Dit heeft niets te maken met het melktrappelen, maar lijkt hier wel op.

Aan de onderkant van de pootjes van katten zitten ook geurklieren, net als bij de zijkant van de kop. Deze geurklieren verspreiden hun eigen geur als ze aan het kneden zijn in hun dekentje. Zo ruikt het nestje lekker naar zijn of haar eigen geurtje en is het extra vertrouwd.

katten trappelen

Waarom niet alle katten trappelen

Niet alle katten kneden graag hun nestje of doen aan melktrappelen bij hun baasje(s). Waarom de ene kat het wel doet en de andere niet is helaas een open vraag zonder passend antwoord.

Het is niet zo dat alleen vrouwtjes trappelen en mannetjes niet, dat gaat ongeveer wel gelijk op. Niet gesteriliseerde poezen trappelen wel meer dan hun gesteriliseerde tegenhangers, dit heeft weer te maken met krolsheid.

Als katten niet trappelen of kneden betekend dit natuurlijk niet dat ze niet van je houden of dat ze het niet naar hun zin hebben. Als katten het niet doen dan is er niets mis met ze, ze hebben er alleen wat minder behoefte aan. Net als mensen hebben sommige katten nu eenmaal meer behoefte aan liefde en aandacht dan andere.

Wees geduldig met je kat als deze graag trappelt

Zoals eerder gezegd, als je last hebt van je trappelende kat, duw hem niet weg. Trappelt jouw kat bijvoorbeeld ’s avonds in je haar, dan kan dit behoorlijk pijnlijk zijn. Geef je kat een aaitje en zet hem of haar rustig op een andere plek zoals op je buik. Daar kan je kat weer naar hartenlust verder gaan.

Als je kat het meubilair een beetje aan het slopen is, dan kan je wel iets rigoureuzer te werk gaan. Dit is over het algemeen meer nagelen dan trappelen, maar veel mensen halen dit door elkaar. Dit is gedrag wat wel afgeleerd moet worden, en is ook een teken dat er niet voldoende krabmogelijkheden in huis zijn.

Lees ook:

Plaats een reactie