Natuurlijk kattenvoer, is het goed voor je kat?

Is natuurlijk kattenvoer goed je kat? Kort gezegd ja, natuurlijk voer is goed voor je kat. Natuurlijk kattenvoer kun je prima als alternatief voor regulier commercieel kattenvoer gebruiken. Uiteraard is het een afweging die je moet maken, in deze post behandelen we de voor- en nadelen van natuurlijk kattenvoer.


natuurlijk kattenvoer
Echte binnentijgers eten ook muizen!

Natuurlijk kattenvoer vs. commercieel kattenvoer

Laten we beginnen bij het begin, katten zijn carnivoren, vleeseters pur sang. In het wild bestaat het dieet van katten uit gemiddeld 95% vlees, de andere 5 procent is plantaardig gebaseerd. Die 5 procent plantaardig is voornamelijk gras om haarballen op te wekken, dit dient niet als voeding.

Katten moeten dus vlees binnenkrijgen, hun hele maag- en darmstelsel zijn hier op ingesteld. Het maagzuur van katten is vele malen sterker dan dat van ons, hierdoor kunnen katten makkelijker vlees, veren en zelfs botjes verteren. Het is dus natuurlijker voor katten om meer vlees binnen te krijgen dan plantaardig voedsel.

In normaal commercieel kattenvoer zit tussen de 6 en 9 procent dierlijke eiwitten in. Op de verpakking staat vaak niet eens het woord ‘vlees’ geschreven, maar dierlijke eiwitten. Dit zegt eigenlijk al genoeg, het is niet het beste vlees wat er te vinden is maar restafval en eiwitrijke delen van karkassen.

In natuurlijk kattenvoer zit tussen de 40 en 86 procent vlees in verwerkt, dit is dus een veel hogere hoeveelheid ten opzichte van regulier commercieel kattenvoer. Ook zit er vaak geen graan in verwerkt of andere opvulmiddelen, welke wel worden gebruikt in regulier kattenvoer.

Voordelen natuurlijk dierenvoer

Zoals hierboven beschreven bestaat natuurlijke kattenvoeding uit maximaal 86 procent vlees. Dit is de hoofdreden om te kiezen voor natuurlijke voeding, het vleesgehalte komt veel dichter in de buurt van wat katten van nature nodig hebben.

Laten we als voorbeeld de Wild Instinct kattenvoer eens nemen. Als we naar de ingrediënten kijken dan zien wij 86 procent vlees staan als hoofdingrediënt. Verder zijn de ‘opvullers’ ook van natuurlijke oorsprong, zoals bieten en aardappels. De vitamines en mineralen komen allemaal van natuurlijke bronnen, zoals het vlees en de visolie.

Deze natuurlijke ingrediënten zullen bijdragen aan een goede darmflora en zullen na verloop van tijd ook hun effect tonen in de vacht en de algemene gezondheid van de kat. Er zitten geen chemische toevoegingen in het voer die een averechts effect kunnen hebben op de gezondheid van de kat, enkel ingrediënten van natuurlijke oorsprong die makkelijk verteerbaar zullen zijn.

natuurlijk kattenvoer

Nadelen natuurlijk dierenvoer

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan natuurlijk kattenvoer. Een feitelijk nadeel is de prijs, het is ten opzichte van regulier commercieel kattenvoer duurder. Het prijsverschil is wel verklaarbaar gezien de natuurlijke oorsprong van alle ingrediënten, maar het is een nadeel ten opzichte van regulier kattenvoer.

Als je op internet op zoek gaat dan vindt je natuurlijk altijd wel nadelen over alles wat je aan het zoeken bent. Zo ook over natuurlijk dierenvoer. Zo zou het mogelijkerwijs in verband kunnen worden gebracht met ziektes, omdat het vlees (tot op zekere hoogte) onbewerkt is. Of dat daadwerkelijk zo is, is niet bewezen in tests van dierenartsen of de voedsel- en warenautoriteit.

Probeer eens natuurlijk kattenvoer aan je kat te geven

Als je toch nieuwsgierig bent geworden of jouw kat of poes iets zou kunnen hebben aan natuurlijk kattenvoer, is het een goed idee om te beginnen met een kennismakingspakket. In een kennismakingspakket zitten meestal een aantal droogvoer zakjes in en een aantal natvoerblikjes. Ideaal om te proberen hoe je kat er op reageert.

Als je geen zin hebt om gelijk een heel kennismakingspakket te bestellen, kun je natuurlijk ook gewoon een losse zak voer of een paar blikjes zachtvoer bestellen. Er is voldoende keuze qua smaak en er is zelfs sensitive voer voor de gevoelige maag. Kortom, voor iedere kat is er wel een geschikte vorm van natuurlijke kattenvoer.

Bronnen (openen in een nieuw tabblad):

Lees meer:

Plaats een reactie