Wisselen katten tanden?

Ja! Net als mensen wisselen ook katten hun tanden! De melktandjes van kittens zullen tussen hun vierde en zesde maand wisselen en vervangen worden door hun permanente tanden. Schrik dus niet als je opeens een klein tandje ergens aantreft!


Verloop van een kattengebit

Het gebit van een kat verloopt net als bij mensen in fases. In de eerste drie weken van hun leven hebben kittens helemaal geen tandjes. Die hebben ze ook nog niet nodig, aangezien kittens de eerste paar weken melk bij hun moeder drinken. Misschien ook wel zo prettig voor de moederpoes..

Na die drie weken zullen de eerste melktandjes door gaan komen. Zodra dit gaat gebeuren zullen ze ook wat meer gaan proberen te bijten, om het doorkomen te vergemakkelijken. Dit doorkomen van het melkgebit duurt ongeveer negen weken, tot hun twaalfde week dus. Meestal merk je hier als eigenaar weinig van, kittens hebben weinig last van het doorkomen van hun melkgebit.

Na ongeveer zestien weken zal het grote wisselen van tanden bij katten gaan beginnen. Meestal merk je hier niets tot zeer weinig van als eigenaar. De meeste melktandjes verdwijnen tijdens het knabbelen van brokjes. Ze kunnen in het voerbakje vallen of ze worden ingeslikt als ze eten, zo vindt je ze bijna nooit terug.

Leeftijd bij eerste tandjesAantal tanden
VoortandenDrie á vier wekenTwaalf
HoektandenDrie á vijf wekenVier
KiezenVier tot twaalf wekenAcht tot tien

Hoe gaat het wisselen van tanden bij katten in zijn werk?

Onder de melktandjes van de kat groeien de volwassen tanden. Deze volwassen tanden zullen na ongeveer zestien weken de melktandjes omhoog gaan duwen. Door het groeien en duwen van de volwassen tanden zal de wortel van de melktand gaan oplossen, waardoor het melktandje na verloop an tijd alleen nog maar aan het tandvlees.

Zodra het melktandje geen wortel meer heeft en enkel nog door het tandvlees op zijn plek wordt gehouden, zal het er snel uitvallen. De volwassen tand die eronder groeit neemt vrij snel de plek in van het verloren melktandje, al is dit lastig te zien aangezien de tandjes bij kittens heel klein zijn.

Let hierop als je kat tanden gaat wisselen

Normaal gesproken verloopt het wisselen goed en treden er geen complicaties op. Toch is het raadzaam om een beetje op te letten als je kat haar tanden gaat wisselen. Het kan namelijk voorkomen dat je kat iets te wild speelt, en er zo melktandjes afbreken.

Als er melktandjes afbreken kan het voorkomen dat het wortelkanaal bloot komt te liggen. Dit kan heel makkelijk gaan ontsteken en voor flinke problemen gaan zorgen. Controleer dus met enige regelmaat of je geen afwijkende rode plekken in het bekje van je kat ziet!

Waar je ook direct op kunt controleren, is de stand van de tandjes. Deze zouden netjes recht moeten staan, en niet te veel naar voren of achteren moeten staan. Een klein beetje is niet heel erg, maar als het erg scheef groeit kan dit later voor problemen zorgen. Neem dan contact op met je dierenarts.

Tot slot

Tijdens de hele wisselperiode zal je kitten zeer waarschijnlijk meer gaan bijten, ook in zijn of haar baasje(s)! Dit is vrij normaal, maar probeer er wel op te letten dat het niet te hard wordt. Corrigeer je kitten als hij of zij door gaat bijten, een knauwtje is niet erg maar echt doorbijten moet je direct afleren.

Mocht je kitten opeens erg gaan kwijlen, of uit het bekje gaan stinken, dan kan je hier gebruik van maken om zachtjes te gaan leren tandenpoetsen. Doe dit nog niet direct met een kattentandenborstel, maar enkel maar kattentandpasta. Poetsen tijdens het wisselen kan het tandvlees beschadigen, dus enkel met je vinger een klein beetje tandpasta op de tandjes smeren. Zo heeft je katje direct minder stinkende adem, en dit zal ook op latere leeftijd erg van pas komen!

Lees ook:

Plaats een reactie