Mogen katten kaas?

Sommige katten zijn dol op melk en melkproducten, zo ook kaas. Mogen katten kaas wel hebben? Antwoord op die vraag vindt je hier.


mogen katten kaas

Kaas is een melkproduct, dus bevat lactose

Producten van koemelk bevatten altijd lactose, zeer waarschijnlijk ook de normale kaas die je in je koelkast hebt liggen. Lactose is niet bevorderlijk voor een kat, maar is niet echt schadelijk. Sommige katten hebben totaal geen last van lactose terwijl andere er bijna direct van gaan overgeven.

Als je kat gaat overgeven van melk of yoghurt dan is het niet slim om kaas te introduceren aan je kat. Je kat is dan vrijwel zeker lactose intolerant, zoals de meeste katten, dus vermijd dan alle vormen van koemelk.

Wat je kan proberen is geitenkaas of andere geitenmelk producten als je toch melk of kaas wilt gaan voeren aan je kat. Het is een optie maar waarom zou je, katten hebben immers geen natuurlijke behoefte aan melkproducten.

Een andere optie is lactose vrije melk of melkproducten geven, zoals sojamelk of kokosmelk. Wederom is dit wellicht niet slim of handig om te doen, katten hebben deze vorm van eiwitten niet nodig. Een kat kan prima zonder melk door het leven.

Lees ook: Natuurlijk kattenvoer, is het goed voor je kat?

Zout en vet is niet goed voor katten

Naast lactose bevat kaas ook erg veel zout en vet. Vooral zout is erg slecht voor katten, normaliter krijgen katten amper zout binnen (behalve bij heel slecht kattenvoer) en zal hier niet goed mee om kunnen gaan. Zout is slecht voor de nieren en kan je kat heel veel problemen veroorzaken.

Het vetgehalte is probleem twee, kaas is vele malen vetter dan normaal kattenvoer waardoor dit ook problemen kan opleveren. In kaas zit vooral het ongezonde verzadigde vet, niet het normale onverzadigde vet wat een kat wel binnen kan krijgen bij het eten van bijvoorbeeld een muisje of en vogeltje.

Net als bij ons mensen is verzadigd vet erg slecht voor katten, als je dit samen met het hoge zoutgehalte combineert kom je uit op een slechte snack voor je kat.

Mogen katten dan helemaal geen kaas?

Jawel, heel af en toe als traktatie mogen katten best een klein stukje kaas snoepen. Geef dit niet elke dag aan je kat maar doe het als een speciale traktatie, net als dat jij jezelf wel eens een superslechte vieze vette (maar oh zo lekkere) kapsalon gunt, kun je je kat soms best een stukje kaas geven als je kat het lekker vindt.

Als je een stukje kaas aan je kat wilt geven, let dan ook op het vetgehalte. Magere kaas (20+ of 30+) is een heel stuk beter voor je kat dan normale vettige 48+ kaas.

Een goed alternatief voor 48+ kaas voor je kat is hüttenkäse of mozzarella. Deze kazen bevatten veel minder vet en zijn over het algemeen ook minder zout. Vooral echte mozzarella is een aanrader aangezien dit gemaakt is van buffelmelk en niet van koemelk.

Concluderend, mogen katten kaas?

Ja, maar…

Vreselijke conclusies altijd die “ja, maar” antwoorden, ik weet het. Helaas is het in dit geval toch waar. Als je kat geen lactose allergie of lactose intolerant is dan kun je met mate een stukje kaas aan je kat geven.

Let op het vetgehalte, geef bij voorkeur mozzarella of een andere magere 20+ kaas en geen vette 48+ kaas.

Lees ook:

Plaats een reactie