Vervilte vacht van een kat, wat kun je er aan doen?

Dikke plakken geklit haar, één en al vervilting, een geïrriteerde kat. Erg vervelend allemaal, wat kun je doen aan de vervilting van de vacht van je kat? Lees hier de beste tips tegen de vervilte vacht van je kat.


vervilte vacht kat

Wat is vilt precies en hoe ontstaat vervilting bij een kat

Vilt is eigenlijk een klit haar die steeds meer in elkaar verweven en verstrengeld raakt. Hierdoor ontstaat een harde plak aan haar die vilt wordt genoemd. Deze vervilting is erg vervelend voor de kat en is zelfs een potentiële ziektemaker! In het vervilte stuk vacht ontstaat namelijk een broeierig microklimaat waar bacteriën zich uitstekend kunnen nestelen. De kat kan zichzelf ook niet goed meer schoonmaken bij het vervilte stuk vacht, waardoor de bacterie zich ook makkelijker kunnen uitbreiden.

Pijn van vilt

Een vervilte vacht doet pijn bij een kat, de haren worden door de vervilting strak getrokken waardoor er constant spanning op de huid wordt gezet. De meeste katten laten dit niet zo goed merken, maar de pijn is er zeker wel.

Overgewicht kan een oorzaak zijn

Als een kat overgewicht heeft kan deze zich soms niet zo goed meer wassen. Vooral bij de achterflank kan dit tot vervilting leiden, daar kan de kat zich minder goed wassen doordat hij of zij iets te dik is geworden. Let dus goed op het gewicht van je kat, laat hem of haar niet te dik worden. Zie je je kat een beetje uitdijen, probeer dan eens om dieetvoer te geven en wat kleinere porties.

Gefokte katten hebben meer kans om een vervilte vacht te krijgen

Bij sommige gefokte rassen is de kans op een vervilte vacht veel groter dan bij de ‘vuilnisbakken rassen’. Gefokte raskatten met lang haar hebben bijvoorbeeld meer kans op vervilting, puur omdat zij langer haar hebben wat makkelijk kan klitten. Ook bij rassen met een erg korte snuit komt vervilting meer voor, dit komt doordat de kat zich niet goed kan wassen.

vervilte vacht kat

Wat kun je zelf doen om vervilting tegen te gaan

Er zijn een aantal dingen die jij als baasje kan doen om vervilting tegen te gaan of om te voorkomen. Let in eerste instantie op de vacht van je kat, als deze vettig is kan dit een indicatie zijn dat de kat zich niet goed wast. Let dan extra goed op je kat en probeer te achterhalen waarom hij of zij zich niet goed wast. Is het onwil of is er een probleem waardoor je kat zich niet kan wassen. Als dat laatste het geval is, raadpleeg dan de dierenarts.

Als het onwil is dan kan je daar niet altijd iets aan doen, katten zijn nu eenmaal eigenwijs. Wat je kan proberen is om je kat een beetje te kriebelen op de vette plek, soms kan dit je kat triggeren om zich te gaan wassen op de plek waar het jeukt. Wat je ook zou kunnen proberen, is om dat stukje vacht zelf schoon te maken met kattenshampoo. Sommige katten weigeren zich te wassen als ze te vies zijn, ze smaken te vies vinden ze zelf.

Een andere optie is om een lekker geurtje te introduceren op het plekje, bijvoorbeeld door je vinger even door de brokjes te roeren en die kruimels op de vacht te plaatsen. Let wel dat je kat deze kruimels gaat wassen, als deze dat niet doet moet je het zelf gaan reinigen. De kruimels zijn voedsel, niet alleen voor je kat zelf maar ook voor bacteriën. Wederom kattenshampoo gebruiken om de kat schoon te maken.

vervilte vacht kat

Een gezonde vacht moet je ook gezond houden

Het allerbeste is om de vacht van je kat gezond te houden, hiervoor zijn een paar simpele hulpmiddelen voor die je zelf kan aanschaffen en ook zelf kan uitvoeren. Voeding is belangrijk, evenals het regelmatig aaien en borstelen van je kat. Door te aaien haal je al aardig wat losse haren weg die dus niet meer in de klit kunnen raken. Borstelen is nog beter, maar sommige katten hebben het niet zo op borstelen. Als je kat het niet fijn vind, probeer dan een zachtere borstel en beloon hem of haar als het goed gaat.

Goede voeding is essentieel voor elke kat

Kattenvoer voor gevoelige huid en vacht is erg geschikt als je kat veel last heeft van huidaandoeningen of een slecht vacht.
Veranderen van dieet kan zeker helpen om vervilte vacht bij katten te voorkomen.

Natuurlijk kattenvoer is ook een goede optie om je kat en dus ook zijn vacht gezond te houden. Over dit onderwerp heb ik hier al eens een uitgebreider stuk geschreven, deze kun je hier lezen.

De juiste borstel kiezen

Een goede borstel om mee te beginnen is de BeezTees Combi Kattenborstel. Deze borstel heeft aan de ene zijde een massage borstel en aan de andere zijde een ruwere borstel om de haren te verwijderen. Hiermee kun je je kan trainen om geborsteld te worden door aan het begin vooral de massage kante te gebruiken.

Als je kat toch niet zo erg gesteld is op de BeezTees borstel, dan kun je ook een nog zachtere borstel proberen. Bijvoorbeeld de Pet+Me Brush die een heel stuk zachter is dan de doorsnee borstel.

Een andere optie is de Nobby Grooming handschoen, dit is een handschoen die tegens als borstel fungeert. Je aait dus in feite je kat, wat bij sommige katten veel comfortabeler is dan een normale borstel.

Indien je kat wel goed tegen borstelen kan en dit zelfs heerlijk vind, kun je ook een hardere kam proberen. De FURminator is een uitstekende kam om te gebruiken, deze kam komt diep in de vacht van je kat en verwijderd veel meer losse haren dan een traditionele borstel of kam.

vervilte vacht kat

De beste kammen tegen vilt

Als je kat ondanks bovenstaande tips toch een vervilte vacht heeft gekregen, dan kun je zelf aan de slag gaan om het vervilte gedeelte eruit te kammen of knippen. Knippen of scheren is vrij rigoureus en kan lastig zijn om zelf uit te voeren, dit kan je misschien beter laten uitvoeren door een dierenarts of een trimsalon. Met een speciale anti-klittenkam kun je zelf voorzichtig de klitten en vervilting in de vacht van je kat eruit kammen.

De Trixie Vachtontvilter is een uitstekende ontvilterkam. Een goede lange handgreep en gebogen tandjes maken deze kam een ideale keuze om je kat te ontdoen van zijn of haar vilt.

Een andere goede anti-klittenkam is de De Boon Klittenkam. Deze kam heeft als voordeel dat deze voor zowel links- als rechtshandige mensen te gebruiken is. Door een schroefje los te draaien kun je de kam aanpassen naar linkshandig gebruik, ideaal voor de linkshandigen onder ons.

Lees ook:

Plaats een reactie