Zijn katten bang voor komkommers?

Internet, soms kom je er dingen op tegen waarvan je je afvraagt hoe ze er op komen.
Zoals het bekende ‘katten zijn bang voor komkommers’ verhaal. Nou vooruit dan maar, zijn katten echt bang voor komkommers?


zijn katten bang voor komkommers

Katten zijn niet bang voor komkommers.

Punt uit. Totale onzin dat katten bang zijn voor komkommers, waarom zou een kat bang zijn voor een komkommer? Katten en komkommers zijn immers geen natuurlijke vijanden dus waarom zou een kat er bang voor zijn. De kleur groen is ook geen natuurlijke ‘pas op’ kleur maar een neutrale vriendelijke kleur. De vorm is ook niet echt angstaanjagend, hoewel je ergens een vergelijking kan trekken naar een slang.

Meerdere vooraanstaande dierenartsen en gedragsexperts hebben het fenomeen onderzocht, en kwamen tot de conclusie dat katten niet per definitie schrikken of bang zijn van komkommers. Zo concludeert Katenna Jones ( ScM, ACAAB, CCBC, CDBC, CPDT-KA) van Jones Animal Behavior Training dat katten schrikken van alles wat nieuw is in hun omgeving.
(Bron: Scientific American )
Ook de vooraanstaande universiteit Cornell heeft onderzoek gedaan en kwam tot dezelfde conclusie.
(Bron: Cornell Universiteit )

Waarom schrikken katten dan van komkommers in die filmpjes?

Heel simpel, ze schrikken van iets wat opeens achter ze ligt wat er net niet lag. Zo simpel is het, een schrikreactie van een onbekend object wat opeens achter ze ligt. Of het een komkommer is of een aubergine, of een banaan, of een appel, het maakt niet uit. Katten schrikken nu eenmaal als er een verandering is geweest waar ze niet van op de hoogte zijn. Normaal gesproken houden katten alles in hun territorium scherp in de gaten, vandaar dat katten ook graag ergens hoog op zitten of liggen. Overzicht over hun huis is belangrijk voor ze.

Als er dus plotseling een vreemd object achter ze neergelegd wordt dan schrikken ze zich een ongeluk. Dat object was er net namelijk helemaal nog niet en is dus ongezien in hun territorium gekomen. De eerste reactie van een kat is dan meestal paniekerig omhoog springen om het object te vermijden. Erg grappig om te zien natuurlijk op YouTube, maar een beetje zielig en gemeen is het wel..

Ok vooruit, een paar filmpjes van katten die schrikken van een komkommer

Lees ook:

Plaats een reactie