Hoe vaak moet een kat eten?

Hoe vaak je een kat eten moet geven is een eeuwige vraag. Sommige mensen geven een kat twee maal per dag een grote maaltijd terwijl andere mensen een kat de hele dag door eten geven. Wat is nu het beste? Hoe vaak moet een kat eten?


hoe vaak moet een kat eten

Wat is natuurlijk eetgedrag bij een kat

Om een beeld te krijgen hoe vaak je kat moet eten is het handig om eerst te weten hoe vaak een kat in het wild eet. Onze huiskatten stammen immers af van de wilde buitenkatten, dus die soortgenoten hebben in zekere mate invloed op de huidige binnenkatten die wij als huisdier hebben.

In het wild eten katten bijna heel de dag door, gemiddeld 11 tot 13 muizen per dag gaan er wel doorheen. Dat wordt gezien als de primaire voedselbron voor wilde katten, grotere prooien zoals vogels worden ook wel eens gevangen, maar zijn zeldzamer dan muisjes. De muisjes worden daarom aangehouden als primaire voedselbron van wilde katten.

Een kat moet dus 11 tot 13 muisjes per dag vangen wil het voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Dat kan een kat niet in 1 of 2 jachtsessies doen maar al die muisjes worden in de loop van de dag en nacht gevangen. Wilde katten eten dus heel de dag en nacht door, elke uur of elke twee uur een hapje is het meest natuurlijke eetgedrag.

Lees ook: natuurlijk kattenvoer, is het goed voor je kat?

Twee keer per dag voeren

Er is een kamp kattenliefhebbers die volhouden dat twee keer per dag een kat eten geven het beste is. Als je dat tegen het natuurlijke gedrag houdt, dan houdt dat eigenlijk geen stand. Een wilde kat eet gemiddeld 12 keer per dag en klein hapje en geen twee keer per dag een grote maaltijd.

Toch zit er wel een kern van logica in, een wilde kat en een huiskat zijn immers niet hetzelfde meer. De huidige huiskatten stammen natuurlijk wel af van de wilde katten, maar ze zijn dermate gedomesticeerd dat er niet heel veel wild meer in zit.

In het wild zijn katten actiever dan onze huistijgers, ze moeten die muisjes namelijk zelf actief gaan vangen. Dat betekend dus veel lopen en veel sprintjes trekken, niet elke jachtpoging slaagt dus per muis moet een kat wel 2 tot 4 pogingen doen.

Een huiskat is veel minder actief, die hoeft niet te jagen maar enkel naar zijn bakje te lopen. Twee keer per dag een grote maaltijd is dus op zich geen verkeerde manier van katten eten geven.

Heel de dag door voer geven

In het andere kamp zitten de mensen die heel de dag door voer voor hun katten hebben klaarstaan. Bij die groep is het niet zo zeer een kwestie van hoe vaak moet een kat eten, maar meer hoe vaak wil een kat eten.

De hele dag voer geven aan je kat kan een dagtaak zijn als je dit met zacht- of natvoer wilt gaan doen. Dit zou ik je ook zeker niet aanraden om te doen, dat is echt te veel van het goede. De hele dag door brokjes geven is wel een stuk makkelijker om te doen.

Als je altijd brokjes hebt staan voor je kat dan kan je kat zelf kiezen om een hapje te gaan doen. Persoonlijk vindt ik dit de beste methode om je kat eten te geven, zorg dat er altijd brokjes en water klaar staat zodat de kat zelf kan bepalen of het etenstijd is.

Let op het gewicht van je kat

In beide gevallen is het wel van belang om op het gewicht van je kat te letten. Als je twee maal per dag een flinke maaltijd voorzet aan je kat, dan kan deze zich gaan overeten. De kat probeert dan in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk voer naar binnen te krijgen. Dit leidt tot schrokken en eventueel spugen, niet ideaal voor je kat en niet voor jouw als baasje.

Ook kan schrokken leiden tot gewichtstoename. Net als bij mensen kan teveel eten in een korte tijd leiden tot het vasthouden van vet door het lichaam. Het lichaam kan in de war raken omdat het liever voedsel verspreid over tijd ziet binnenkomen en niet allemaal in één keer. Zodoende kan het lichaam zich gaan verzadigen en vet gaan opbouwen, omdat het denkt dat er een langere tijd geen voedsel maar gaat komen en dit dus vast moet zien te houden.

Ook kan het misgaan met de hele dag door voer geven, ook hier kan het zo zijn dat een kat hier overgewicht van kan krijgen. Te veel eten op een dag en te weinig bewegen is bij alles en iedereen slecht voor het lichaam, ook bij katten.

Houdt je kat dus in de gaten als het op gewicht aan komt. Wordt deze te dik, dan is het tijd om het dieet aan te passen.

Eigen tips

Wat ik zelf altijd doe is continue brokjes ter beschikking hebben staan voor mijn katten. Dit heb ik op twee plaatsen in het huis staan, zodat ze kunnen kiezen waar en wanneer ze eten, en zodat ze ook solitair kunnen eten. Niet elke kat vind het fijn om in gezelschap te eten.

Elke ochtends als ik opsta geef ik mijn katten een zachtvoer ontbijtje. Bij mijn 4 katten verdeel ik één zakje zachtvoer over alle vier de katten.
Ook ’s avonds als ik weer thuiskom na het werk krijgen ze wederom één zakje zachtvoer verdeeld over hun vieren als avondeten.

Is dit de beste methode? Misschien niet, maar bij mijn katten heeft het altijd goed gewerkt. In jouw situatie kan het misschien niet goed werken, dus neem mijn wijze van voeren niet voor absolute waarheid aan.
Probeer uit wat werkt voor jouw kat of katten, en hou het gewicht goed in de gaten.

Lees ook:

Plaats een reactie